Alpha knopen|tutorial

In deze tutorial ga ik je leren alpha knopen. Het verschil tussen alpha knopen en gewoon knopen is dat je met alpha knopen elk patroon kan maken dat je maar wilt, terwijl je met gewoon knopen vast zit aan diagonalen.

Wat heb je nodig

Je hebt natuurlijk draden nodig om mee te knopen. De kleuren die je nodig hebt kan je vinden in het patroon hiernaast. In dit geval een blauwe draad en een gele draad. Verder heb je 6 draden nodig van een kleur naar keuze, deze draden gebruik je niet om knopen mee te leggen, maar als spandraden. De kleur van deze draden maakt dan ook niet uit, maar meestal gebruik ik een lichte kleur of de achtergrondkleur van mijn armbandje. Hierdoor heb je er geen last van als het draad per ongeluk tevoorschijn komt.

Knopen

Voordat je kan beginnen met knopen moet je je draden even vast tapen aan een stevig oppervlak. Laat voldoende lengte over zodat je er een vlecht in kan maken om je armbandje vast te knopen. Plak je spandraden (bij mij de witte draden) vast en leg ze op volgorde neer. Als je wil kan je je spandraden aan de onderkant ook vastplakken, dit voorkomt dat ze in de knoop raken. Plak vervolgens de draad waarmee je gaat knopen (blauw) links van je spandraden vast.

Bij alpha knopen zijn er 4 soorten knopen.

Een rechtse knoop, een linkse knoop, een rechts-linkse knoop en een links-rechtse knoop.

A. Een rechtse knoop bestaat uit 2 kleine rechter knoopjes die je maakt zoals in het plaatje zichtbaar is gemaakt
B. Een linkse knoop bestaat uit 2 kleine linker knoopjes zoals in het plaatje zichtbaar is gemaakt.
C. Een rechts-linkse knoop bestaat uit een rechter en een linker knoop.
D. Een links-rechtse knoop bestaat uit een linker en een rechter knoop.

Patroon knopen rij voor rij

We gaan nu een klein patroon knopen. Je kunt zien dat je op rij 1 een hele rij blauw moet knopen.

Rij 1: Je begint met je draad aan de linkerkant en maakt 5 rechtse knopen. De laatste knoop van de rij maak je een rechts-linkse knoop. Dit zorgt voor een mooie rechte rand. Nu eindigt je blauwe draad aan de rechterkant.

Voor rij 2 moet je weer een hele rij blauw knopen. Deze keer werk je van rechts naar links. Hierdoor doe je nu 5 linkse knopen en eindig je met een links-rechtse knoop.

In de laatste rij moet je 2 blauwe knopen maken dan 3 gele knopen en daarna weer 1 blauwe knoop. Dit betekend dat je een kleuren wissel moet maken. Dat leg ik hieronder uit.

Kleurwissel (gebruik de foto’s hierboven)

Eerst maak je weer 2x 2 rechtse knopen met blauw.
Vervolgens haal je je gele draad achter de eerste 2 spandraden langs zoals in de eerste 2 plaatjes te zien is. (foto K1 &2)
Daarna maak je met je gele draad een halve rechtse knoop (foto K3).
Haal vervolgens je blauwe draad over je gele draad heen en daarna de gele weer over de blauwe heen (foto’s K4 en K5).
Maak nu weer een halve rechtse knoop met je gele draad (foto K6).
Hierdoor zit je blauwe draad vast in de gele knoop. Haal je blauwe draad vervolgens achter je spandraden door (foto K7).
Maak nu 2 rechtse knopen met je gele draad.

De laatste knoop van deze rij moet blauw zijn. In dit geval kan je geen gewone kleurwissel doen, want dan steekt je gele draad uit aan de zijkant van je armbandje.

Haal de blauwe draad van achter voor je laatste spandraad langs (foto K8).
Trek je gele draad naar beneden en haal je blauwe draad voor je gele draad langs (foto K9).
Maak nu een rechts-linkse knoop met je blauwe draad (foto K10).
Je kan je gele draad nu achter je witte draad langs naar rechts halen zodat deze niet in de weg zit.

En ga zo verder. Herhaal dit patroon nog een paar keer om te oefenen. De draden aan de achterkant zijn slordig, maar dat is niet vervelend bij het dragen.

Volgende week maken we samen een volledig (simpel) armbandje, van begin tot eind. Ik laat dan zien hoe je patroon goed moet lezen, hoe je het armbandje afhecht en tot een draagbaar bandje maak. Ook laat ik dan zien welke draden je wel en niet afknipt.

Dit bericht is gemaakt door:

Instagram: @craftysuzycrafts_

2 Comments

  1. Wat een duidelijke uitleg. Fijn dat er zoveel foto’s bij zitten. Bedankt voor de knopentutorial. Ik ga het nog wat oefenen om klaar te zijn voor het armbandje.

    Fijne maandag, Margaret

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.